Δημοσιεύτηκε στις 11 Σεπτεμβρίου 2026
Αυτό το Σαββατοκύριακο η Κύπρος μετατρέπεται σε μια μεγάλη γιορτή, με 16 φεστιβάλ να δίνουν ραντεβού σε πόλεις και χωριά.
Η πατάτα της Ξυλοφάγου, ο τραχανάς και το χαλλούμι στο Μένοικο, ο παλουζές στη Δορά, η ελιά στις Αγγλισίδες και ο τρύγος στην Παναγιά συναντούν το street food, τη σύγχρονη μουσική και τις δημιουργικές δράσεις.
Από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, επιλέγουμε τις διοργανώσεις που αξίζει να βάλεις στο πρόγραμμα για ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο γεύσεις, μουσικές και όμορφες εξορμήσεις.

Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας Ξυλοφάγου
Το πιο πολυαναμενόμενο γεγονός του φθινοπώρου επιστρέφει πιο δυναμικό και ελκυστικό από ποτέ. Την Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026, το Διεθνές Φεστιβάλ Πατάτας Ξυλοφάγου ανοίγει τις πύλες του, έτοιμο να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κοινού με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει ιδανικά τη σύγχρονη διασκέδαση με την παράδοση. Το μεγάλο highlight της βραδιάς θα εξελιχθεί στη σκηνή, όπου η Μελίνα Ασλανίδου και ο Γιώργος Παπαδόπουλος θα ενώσουν τις φωνές τους σε μια κορυφαία live εμφάνιση. Οι δύο εξαιρετικοί καλλιτέχνες έρχονται με ανεβασμένη διάθεση για να χαρίσουν στο κοινό ένα ασταμάτητο μουσικό πάρτι γεμάτο από τις μεγάλες τους επιτυχίες. Παράλληλα με το καλλιτεχνικό υπερθέαμα, το φεστιβάλ προσφέρει μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία. Οι χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας μεγάλης γιορτινής αλυσίδας, να παρασυρθούν από τον ασταμάτητο χορό και να απολαύσουν τις διάσημες, πρωτοποριακές συνταγές με βάση την ξακουστή πατάτα Ξυλοφάγου. Η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγαλύτερη εμπειρία του φθινοπώρου έχει ήδη ξεκινήσει.
>> Παρασκευή, 11 Σεπτεμβρίου 2026, Συσκευαστήριο Γ.Ε. ΚΥΠΕΠ Δημόσια Λτδ Ξυλοφάγου.
Είσοδος: €5,00.

Χοροεσπερίδα Βυζακιάς
Η Βυζακιά ετοιμάζεται για την καθιερωμένη ετήσια χοροεσπερίδα της, προσκαλώντας κατοίκους, αποδήμους και επισκέπτες να ανταμώσουν και να διασκεδάσουν σε μια όμορφη βραδιά γεμάτη μουσική και χορό. Τη διασκέδαση αναλαμβάνει η Αντωνία Ορφανού μαζί με την ορχήστρα της. Στο μουσικό σχήμα συμμετέχουν ο Παναγιώτης Τζιακολής στο μπουζούκι, ο Νικόλας Χριστοδούλου στην κιθάρα, ο Παναγιώτης Καρατζιάς στα πλήκτρα και ο Λάμπρος Λάμπρου στα ντραμς. Τη χοροεσπερίδα διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Βυζακιάς σε συνεργασία με τα οργανωμένα σύνολα της κοινότητας, ενώ η τιμή εισόδου περιλαμβάνει φαγητό και ποτό. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Ιωάννου.
>> Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2026, Παλιό Δημοτικό Σχολείο Βυζακιάς, 20.00. Είσοδος: €15 με φαγητό και ποτό, παιδιά κάτω των 12 ετών δωρεάν. Πληροφορίες και κρατήσεις: 99 694410.

Astromeritis Food Festival
Το Astromeritis Food Festival επιστρέφει δυναμικά για πέμπτη χρονιά, δίνοντας ξανά ραντεβού με τους λάτρεις του καλού φαγητού και της διασκέδασης. Από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου, το Συσκευαστήριο Αστρομερίτη μετατρέπεται σε έναν μεγάλο γαστρονομικό προορισμό, φιλοξενώντας δεκάδες food trucks με γεύσεις από κάθε γωνιά του κόσμου. Street food, γλυκές λιχουδιές και πολλές ακόμα επιλογές θα περιμένουν τους επισκέπτες σε ένα τριήμερο γεμάτο αρώματα και γεύσεις. Το πρόγραμμα δεν σταματά όμως στο φαγητό. DJs, live μουσική και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς επισκέπτες θα δημιουργήσουν μια γιορτινή ατμόσφαιρα για όλη την οικογένεια, μετατρέποντας το φεστιβάλ σε μία από τις πιο αγαπημένες διοργανώσεις του Σεπτεμβρίου. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι ότι το φεστιβάλ διατηρεί τον κοινωνικό του χαρακτήρα, καθώς όλα τα καθαρά έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό και κοινωφελή σκοπό.
Προς το παρόν σημείωσε την ημερομηνία!
>> 11-13 Σεπτεμβρίου, Συσκευαστήριο Αστρομερίτη.

«Φαράτσαινα 2026» στους Αγίους Βαβατσινιάς
Οι Άγιοι Βαβατσινιάς ετοιμάζονται να υποδεχθούν ένα ξεχωριστό τριήμερο πολιτισμού και παράδοσης. Η «Φαράτσαινα 2026» έρχεται από τις 11 έως τις 13 Σεπτεμβρίου 2026, φιλοδοξώντας να μετατρέψει το ορεινό χωριό σε ένα ζωντανό σημείο συνάντησης ανθρώπων, μουσικής, γεύσεων και αυθεντικών εμπειριών. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό φεστιβάλ που έχει στον πυρήνα του την έννοια του ανταμώματος. Ένα τριήμερο αφιερωμένο στις ρίζες και την παράδοση, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτό στη δημιουργία, στη χαρά της συμμετοχής και στη δύναμη που έχει μια κοινή εμπειρία να φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. Η μουσική και ο χορός θα δώσουν τον ρυθμό, οι παραδοσιακές γεύσεις θα συστήσουν στους επισκέπτες την τοπική γαστρονομική ταυτότητα, ενώ η παράδοση θα βρίσκεται στο επίκεντρο της διοργάνωσης, όχι ως μια στατική αναφορά στο παρελθόν, αλλά ως ένα ζωντανό κομμάτι της καθημερινότητας που συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενώνει γενιές. Μέσα στο φυσικό τοπίο της ορεινής Κύπρου, η «Φαράτσαινα» φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια γιορτή με αυθεντικό χαρακτήρα. Ένα φεστιβάλ όπου κάτοικοι, απόδημοι και επισκέπτες θα βρεθούν στην ίδια μεγάλη παρέα, θα μοιραστούν ιστορίες, μουσικές και γεύσεις και θα ανακαλύψουν ξανά την αξία της ανθρώπινης συνάντησης. Με κεντρικό μήνυμα «Ρίζες, ρυθμοί και άνθρωποι», η διοργάνωση αποτυπώνει τη φιλοσοφία της μέσα σε λίγες λέξεις: να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και να δημιουργήσει έναν χώρο όπου η πολιτιστική κληρονομιά συναντά τη σύγχρονη ανάγκη για επικοινωνία και κοινές εμπειρίες. Από τις 11 μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου, οι Άγιοι Βαβατσινιάς δίνουν την αφορμή για μια διαφορετική φθινοπωρινή απόδραση στο βουνό. Η «Φαράτσαινα 2026» έρχεται για να γεμίσει το χωριό με μουσικές, χορούς, αρώματα και χαμόγελα, θυμίζοντας πως η παράδοση αποκτά τη μεγαλύτερη αξία της όταν γίνεται αφορμή για ένα μεγάλο, αληθινό αντάμωμα.
>> Παρασκευή 11-Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Αγίοι Βαβατσινιάς.

7ο Φεστιβάλ Τραχανά και Χαλλουμιού, Μένοικο
Το Μένοικο ετοιμάζεται να υποδεχθεί για έβδομη χρονιά το καθιερωμένο Φεστιβάλ Τραχανά και Χαλλουμιού, μια γιορτή αφιερωμένη σε δύο από τα πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της κυπριακής γαστρονομικής παράδοσης. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παρασκευής φρέσκου τραχανά, να δοκιμάσουν ζεστή τραχανόσουπα και να κεραστούν διάφορα παραδοσιακά εδέσματα. Στον χώρο θα υπάρχουν επίσης τοπικά προϊόντα, δίνοντας στο κοινό τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τις γεύσεις και τις παρασκευές της κοινότητας. Το πρόγραμμα θα πλαισιωθεί από μουσική και καλλιτεχνικές παρουσιάσεις, δημιουργώντας μια όμορφη γιορτή για μικρούς και μεγάλους. Το φεστιβάλ διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Μενοίκου, με στόχο τη διατήρηση και την προβολή της τοπικής παράδοσης.
>> Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, πλατεία χωριού, Μένοικο.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Κατασκευών Καλού Χωριού Λάρνακας
Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στην παράδοση, τα τοπικά προϊόντα και τις αυθεντικές δημιουργίες διοργανώνει το Κοινοτικό Συμβούλιο Καλού Χωριού Λάρνακας. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων και Κατασκευών θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, στο Καλό Χωριό Λάρνακας, προσκαλώντας το κοινό να γνωρίσει και να στηρίξει την τοπική παραγωγή και τους ανθρώπους που κρατούν ζωντανές τις παραδοσιακές τέχνες και γεύσεις. Το φεστιβάλ αποτελεί μια όμορφη ευκαιρία για μικρούς και μεγάλους να έρθουν πιο κοντά στην κυπριακή παράδοση, μέσα από προϊόντα, χειροτεχνίες και κατασκευές που συνδέονται με την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.
>> Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, Καλό Χωριό Λάρνακας. Πληροφορίες: 24 363622.

Η Γιορτή του Παλουζέ στη Δορά
Ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας του τρύγου και ο παλουζές έχει την τιμητική του. Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, η Δορά της επαρχίας Λεμεσού προσκαλεί κατοίκους και επισκέπτες στο Φεστιβάλ Παλουζέ, μια γιορτή γεμάτη παραδοσιακές γεύσεις, μουσική και όμορφες στιγμές. Από τις 18:00, η πλατεία του χωριού θα γεμίσει με τα αρώματα του φρεσκοφτιαγμένου παλουζέ, ο οποίος θα προσφέρεται δωρεάν στους επισκέπτες. Τη γιορτινή ατμόσφαιρα θα συμπληρώσει ζωντανή μουσική, δημιουργώντας την ιδανική αφορμή για μια απογευματινή εξόρμηση στην κυπριακή ύπαιθρο. Μια απλή και αυθεντική συνάντηση που τιμά τις συνταγές του τόπου και την παράδοση που εξακολουθεί να φέρνει τους ανθρώπους κοντά γύρω από ένα καζάνι ζεστού παλουζέ.
>> Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, πλατεία χωριού Δοράς, 18:00. Δωρεάν παλουζές.

Φεστιβάλ Αντάμα
Το φεστιβάλ Αντάμα επιστρέφει δυναμικά στη Λευκωσία, ανανεώνοντας το ραντεβού του με το κοινό για τις 12 και 13 Σεπτεμβρίου 2026 στον Δημοτικό Κήπο Λευκωσίας. Με επίκεντρο τη μουσική, τη συνύπαρξη και τη δημιουργία κοινοτήτων, το φεστιβάλ φιλοδοξεί και φέτος να αποτελέσει έναν ανοιχτό χώρο συνάντησης ανθρώπων κάθε ηλικίας. Για δύο ημέρες, ο Δημοτικός Κήπος θα μετατραπεί σε ένα ζωντανό σημείο πολιτιστικής έκφρασης, φιλοξενώντας μουσικές εμφανίσεις, δράσεις και εμπειρίες που ενθαρρύνουν τη συνάντηση, τον διάλογο και τη δημιουργία κοινών αναμνήσεων. Το Αντάμα δεν είναι απλώς ένα μουσικό φεστιβάλ, αλλά μια γιορτή που φέρνει κοντά ανθρώπους με διαφορετικές αφετηρίες, μέσα σε ένα περιβάλλον αλληλεγγύης, χαράς και αυθεντικής επικοινωνίας.
>> Σάββατο 12-Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Δημοτικός Κήπος Λευκωσίας.

Γιορτή της Ελιάς στις Αγγλισίδες
Στις Αγγλισίδες υπάρχει μία αιωνόβια ελιά, η οποία αποτέλεσε την αφορμή για τη θεσμοθέτηση της ετήσιας εκδήλωσης με τίτλο «Γιορτή της Ελιάς». Πρόκειται για μια εκδήλωση αφιερωμένη στο ιερό και πολύτιμο δέντρο της ελιάς, το οποίο κατέχει βαθιά πολιτιστική, ιστορική και οικονομική σημασία για το χωριό. Οι Αγγλισίδες θεωρούνται ελαιοπαραγωγικό, καθώς δραστηριοποιούνται σε αυτό τρία ελαιοτριβεία. Ο Ηλίας Βρεττός, o επιτυχημένος και δημοφιλής τραγουδιστής, που το κοινό ακούει κι ακολουθεί φανατικά, θα δώσει το… «κάτι παραπάνω» στη διασκέδαση, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου στην Γιορτή της Ελιάς και συγκεκριμένα στις Αγγλισίδες. Η εκδήλωση έχει ως στόχο την ανάδειξη της παράδοσης και του ρόλου της ελιάς στη ζωή των ανθρώπων. Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχουν περίπτερα με προϊόντα που προέρχονται από την ελιά, βιωματικό εργαστήριο με ζύμωμα και φούρνισμα ελιόπιτας, καθώς και άλλα τοπικά εδέσματα.
>> Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, Αγγλισίδες.

1ο Σίμου AgroFest
Η κοινότητα Σίμου της επαρχίας Πάφου στρώνει ένα μεγάλο τραπέζι στην πλατεία του χωριού και μας προσκαλεί στο πρώτο Σίμου AgroFest, το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για μια ολοήμερη γιορτή της αγροτικής παραγωγής, της γαστρονομίας, της παράδοσης και του πολιτισμού, η οποία θα αρχίσει στις 11.00 το πρωί και θα συνεχιστεί μέχρι τις 19.00. Για οκτώ ώρες, κάτοικοι και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον αγροτικό πλούτο της περιοχής, να συναντήσουν τοπικούς παραγωγούς και χειροτέχνες και να δοκιμάσουν αυθεντικά κυπριακά εδέσματα. Το φεστιβάλ δεν περιορίζεται, ωστόσο, σε μια απλή έκθεση προϊόντων. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει βιωματικά εργαστήρια, παραδοσιακές αγροτικές εργασίες, εκθέσεις, μουσική, χορό και δραστηριότητες για παιδιά, μετατρέποντας την πλατεία της Σίμου σε ένα ζωντανό υπαίθριο εργαστήρι της κυπριακής παράδοσης.
>> Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, Πλατεία Σίμου, επαρχία Πάφου, 11.00-19.00.

Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων, Τεμβριάς
Η Τεμβριά ετοιμάζεται να υποδεχθεί για ακόμη μία χρονιά ένα φεστιβάλ γεμάτο παράδοση, γεύσεις, μουσική και εικόνες από μια άλλη εποχή. Το 6ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Εδεσμάτων & Επαγγελμάτων Τεμβριάς επιστρέφει το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, προσκαλώντας μικρούς και μεγάλους σε ένα ξεχωριστό απόγευμα στην πλατεία του χωριού. Από τις 16:30, η πλατεία Τεμβριάς θα γεμίσει με παραδοσιακά εδέσματα, τραγούδια, χορούς και επαγγέλματα που κρατούν ζωντανές μνήμες και εικόνες από την κυπριακή ζωή του παρελθόντος. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τεμβριώτικες κατσούρες, ζεστό παλουζέ, τραχανά, χωριάτικο ψωμί, τεμβριώτικα φρούτα, τραγανιστούς λουκουμάδες και παραδοσιακό σουσιούκκο, ενώ θα γνωρίσουν από κοντά παραδοσιακά επαγγέλματα και τεχνικές, όπως η απόσταξη ζιβανίας, το πλούμισμα κολοτζιού, ο αργαλειός και η καλαθοπλεκτική. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει και η παρασκευή τεμβριώτικων κατσούρων, παρέα με τον αγαπημένο τηλεοπτικό σεφ Σάββα Σάββα, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ακόμη βόλτες με το τρενάκι για τους μικρούς επισκέπτες. Τη μουσική βραδιά αναλαμβάνει ο Δημήτρης Μημημέρης μαζί με την Ειρήνη Πελαγία, ενώ θα παρουσιαστεί και μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Πολιτιστικό Όμιλο ΑΗΚ Λάρνακας. Ένα απόγευμα αφιερωμένο στην παράδοση και την πολιτιστική κληρονομιά, που μας δίνει την ευκαιρία να γευτούμε, να γνωρίσουμε και να θυμηθούμε κομμάτια της Κύπρου που αξίζει να παραμένουν ζωντανά.
>> Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2026, Πλατεία Τεμβριάς, Λευκωσία, 16:30. Είσοδος ελεύθερη.

12ο Φεστιβάλ Ξαρκής
Δέκα χρόνια μετά την πρώτη του συνάντηση με την Καλαβασό, το Φεστιβάλ Ξαρκής επιστρέφει στο χωριό. Από την Παρασκευή 11 μέχρι την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, κάτοικοι, δημιουργοί και επισκέπτες από την Κύπρο και το εξωτερικό θα συναντηθούν σε ένα τριήμερο γεμάτο τέχνη, ανταλλαγή γνώσεων και συλλογικές εμπειρίες. Η σχέση του φεστιβάλ με την Καλαβασό άρχισε το 2016, μέσα από τη συνεργασία του με το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Τέντας. Φέτος, το Ξαρκής επιστρέφει με στόχο να εξελίξει αυτή τη σχέση, φωτίζοντας διαφορετικές πτυχές της ιστορίας, της γνώσης και της σύγχρονης ζωής του τόπου. Η Καλαβασός δεν επιλέχθηκε τυχαία. Από τον προϊστορικό οικισμό της Τέντας και τους αρχαιολογικούς της χώρους μέχρι τα εγκαταλελειμμένα μεταλλεία και τη βιομηχανική της κληρονομιά, το χωριό διαθέτει μια πλούσια και πολυεπίπεδη ταυτότητα. Την ίδια στιγμή, παραμένει ένας ζωντανός τόπος, με καλλιτέχνες, χειροτέχνες, παραγωγούς και ανθρώπους που διατηρούν ενεργή τη σχέση του με την παράδοση και τη σύγχρονη δημιουργία. Το 12ο Φεστιβάλ Ξαρκής θα φέρει κοντά την τοπική κοινότητα με καλλιτέχνες και δημιουργούς από την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, την Γκάνα, την Τυνησία, τη Σουηδία και την Αγγλία. Μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία τους, θα ανταλλάξουν ιδέες, εμπειρίες και διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του πολιτισμού. Το πρόγραμμα θα αναπτυχθεί σε διάφορα σημεία της Καλαβασού και θα περιλαμβάνει συμμετοχικές δράσεις, καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, συζητήσεις και δημιουργικές συναντήσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η συλλογική μνήμη, η σύνδεση με τον τόπο και ο τρόπος με τον οποίο η αποικιοκρατική κληρονομιά εξακολουθεί να επηρεάζει τον σύγχρονο πολιτισμό. Περισσότερο από μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, το Ξαρκής λειτουργεί ως μια ανοιχτή διαδικασία συνδημιουργίας. Για τρεις ημέρες, η Καλαβασός θα μετατραπεί σε εργαστήριο ιδεών και εμπειριών, όπου οι επισκέπτες δεν θα περιοριστούν στον ρόλο του θεατή, αλλά θα κληθούν να γνωρίσουν τον τόπο, τους ανθρώπους και τις ιστορίες του.
>> Παρασκευή 11-Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026, Καλαβασός, επαρχία Λάρνακας. Είσοδος ελεύθερη.

United Street Festival
Συνέχεια στο φεστιβαλικό σκηνικό της Λευκωσίας δίνει το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου το United Street Festival, που πραγματοποιείται στις 12-13/9 στην Πλατεία Ελευθερίας. Και τις δύο ημέρες του φεστιβάλ, την μουσική σκηνή ανοίγουν οι Triple Four & Instant Soup Consortium, με ανεξάρτητους καλλιτέχνες, ράπερ και μουσικούς παραγωγούς. Το Σάββατο 12/9, συνέχεια στο μουσικό πρόγραμμα δίνει η Cilia, ενώ την Κυριακή εμφανίζεται ο Papazo. Το κοινό μπορεί να εξασφαλίσει εισιτήρια στα €10 μέσω της πλατφόρμας more.com, ενώ στην είσοδο εισιτήρια θα διατίθενται στα €12 μέχρι τις 20:00 και €15 μετά τις 20:00.
>> Σάββατο 12 - Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, Πλατεία Ελευθερίας, Λευκωσία.

Φεστιβάλ «Γεύσεις Παράδοσης», Λουβαράς
Ο Λουβαράς της επαρχίας Λεμεσού μάς προσκαλεί στο Φεστιβάλ «Γεύσεις Παράδοσης», μια όμορφη διοργάνωση που φέρνει στο προσκήνιο τη γαστρονομική κληρονομιά της κυπριακής υπαίθρου. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, η πλατεία του χωριού θα γεμίσει αρώματα, γεύσεις και εικόνες από την παράδοση, προσφέροντας ακόμη μία ωραία αφορμή για φθινοπωρινή εξόρμηση στα ορεινά της Λεμεσού.
>> Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026, Πλατεία Χωριού, Λουβαράς, επαρχία Λεμεσού, 11.30. Πληροφορίες: 25 542951.

6ο Φεστιβάλ Τρύγου, Παναγιά Πάφου
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Παναγιάς διοργανώνει το 6ο Φεστιβάλ Τρύγου Παναγιάς που θα γίνει την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 15:00 μ.μ στην πλατεία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει αναπαράσταση τρύγου σε αμπελώνα κοντά στο χωριό με γαϊδουράκια και συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Θα ακολουθήσουν στην πλατεία πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας, Κυπριακό Καλλιτεχνικό πρόγραμμα με παραδοσιακή μουσική και Κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς. Επίσης στον χώρο θα στηθούν περίπτερα προώθησης παραδοσιακών προϊόντων παράγωγα και σχετικά με το σταφύλι. Όσοι επιθυμούν να κρατήσουν περίπτερο για προώθηση των προϊόντων τους πρέπει άμεσα να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου για σωστό προγραμματισμό.Το περίπτερο θα περιλαμβάνει τέντα 3Χ3μ. με τραπέζι και καρέκλες το οποίο θα παρέχεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και θα ενοικιάζεται στην τιμή των €80 τα οποία πρέπει απαραίτητα να προπληρωθούν. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να προμηθευτούν με δικά τους άσπρα τραπεζομάντηλα και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί για το φεστιβάλ μετέπειτα. Για τη σωστή διοργάνωση οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να έχουν έτοιμα τα περίπτερα μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης γύρω στις 2 μετά το μεσημέρι. To φεστιβάλ Τρύγου είναι θεματικό και τα προϊόντα που θα πρέπει να προωθούνται πρέπει να είναι παράγωγα ή σχετικά του σταφυλιού όπως για παράδειγμα (σταφύλι, κρασί, ζιβανία, σουτσιούκος, παλουζές, κεφτέρια, μαρμελάδες, γλυκά, αφέψημα, σταφύδες, χυμός σταφυλιού, κουμανδαρία, έργα χειροτεχνίας τα οποία να είναι σχετικά με το θέμα του Φεστιβάλ).Οτιδήποτε άλλο όπως παιχνίδια ή καζαντή δεν επιτρέπεται. Εξαίρεση θα γίνει μόνο στην περίπτωση φαγητού ή άλλου παραδοσιακού προϊόντος όπως (ρέσι και λοκμάδες.)
>> Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 15:00 μ.μ στην πλατεία του Κοινοτικού Συμβουλίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου στο τηλ. 26 724080.

Access For All Festival
Το Access For All Festival επιστρέφει για πέμπτη χρονιά, μετατρέποντας το Παλιό Λιμάνι Λεμεσού σε έναν μεγάλο χώρο ισότιμης συμμετοχής, αποδοχής και δημιουργίας. Την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου, ανάπηρα και μη ανάπηρα άτομα θα συναντηθούν σε μια τετράωρη γιορτή χωρίς αποκλεισμούς και με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αγώνες καλαθόσφαιρας 3x3, παραολυμπιακά αθλήματα και βιωματικές δράσεις, θεατρικές και καλλιτεχνικές παραστάσεις, καθώς και εργαστήρια τέχνης και δημιουργικότητας. Παράλληλα, θα λειτουργήσουν Human Library, εκπαιδευτικά και διαδραστικά περίπτερα, ενώ τη διοργάνωση θα πλαισιώσουν μουσική, χορός και πολλές εκπλήξεις. Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων, το φεστιβάλ ετοιμάζει νέες δράσεις, ξεχωριστές συνεργασίες και επετειακές εμπειρίες, οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. Όλες οι δραστηριότητες θα είναι πλήρως προσβάσιμες, ώστε κάθε επισκέπτης να μπορεί να συμμετάσχει ισότιμα. Περισσότερο από μια ακόμη διοργάνωση, το Access For All Festival αποτελεί μια ανοιχτή υπενθύμιση ότι μια κοινωνία γίνεται καλύτερη όταν χωράει όλους τους ανθρώπους και τους προσφέρει τις ίδιες ευκαιρίες συμμετοχής.
>> Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2026, Παλιό Λιμάνι Λεμεσού, 17:00-21:00. Είσοδος ελεύθερη. Όλες οι δραστηριότητες είναι πλήρως προσβάσιμες.
Σχετικά
MESTINPOLI Music Festival: Επιστρέφει στη Λευκωσία για ένα διήμερο γεμάτο μουσική, ενέργεια και παλμό
Για ένα ολόκληρο διήμερο, ένας από τους πιο ιστορικούς χώρους της πρωτεύουσας μετατρέπεται σε ένα μεγάλο open-air festival, με μουσική, cocktails, street food και την ενέργεια της πόλης να συναντιέται σε ένα σημείο.
Το Sia Chilli Fest επιστρέφει: Η ημερομηνία για το πιο καυτό φεστιβάλ της Κύπρου
Σημείωσε την ημερομηνία
To Φεστιβάλ Παστελιού στην Ανώγυρα αλλάζει ημερομηνία
Οι διοργανωτές ετοιμάζουν μια μεγαλύτερη και ξεχωριστή γιορτή αφιερωμένη στο χαρουπόμελο, το παραδοσιακό παστέλι και την κυπριακή παράδοση
Έρχεται το 1ο Street Food Party & Calisthenic Meet Up
Μια ξεχωριστή εκδήλωση με Street food, μουσική και καλλισθενική γυμναστική, που φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο συνάντησης για μικρούς και μεγάλους, ενώ ταυτόχρονα θα υπηρετήσει έναν ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό σκοπό
Το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας σηκώνει αυλαία!
Μια πρόγευση την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου, με ένα υπαίθριο μπαρ και έναν πυκβόφυτο κήπο!
Τα 4 street food festival που περιμένουμε πώς και πώς
Tέσσερις διοργανώσεις που υπόσχονται να μας χορτάσουν και να μας χαρίσουν αξέχαστες φθινοπωρινές στιγμές!
Η Μαραθούντα ετοιμάζει Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων
Στον χώρο θα υπάρχουν περίπτερα παραδοσιακών προίόντων, πάτημα σταφυλιών, απόσταξη ζιβανίας, παρασκευή παλουζέ και άλλα πολλά
Το Φεστιβάλ ‘Γλυκό του Κουταλιού’ επιστρέφει και φέτος στην Κακοπετριά
Φέτος το φεστιβάλ επανασυστήνεται μέσα από μια πιο σύγχρονη προσέγγιση, χωρίς να χάνει την αυθεντική του ταυτότητα
Το αγαπημένο Street Food Festival στο Παλαιχώρι μεγαλώνει και γίνεται διήμερο
Όλα όσα θα συμβούν στο Παλαιχώρι τον Οκτώβριο
Όλα όσα θα απολαύσουμε φέτος στο 21ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας του Συλλόγου Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας
Την 1η Οκτωβρίου πάμε Σκαρίνου για «Άρωμα Υπαίθρου, Γεύση Γάλακτος»
Η Γιορτή Οίνου & Σταφυλιού επιστρέφει στη Μαλλιά για ένα διήμερο γεμάτο κρασί και παράδοση
Ένα διήμερο στη Μαλλιά με κρασί, παραδοσιακές γεύσεις, μουσική και αυθεντική κυπριακή φιλοξενία.
Η γιορτή της ελιάς επιστρέφει στο Νικητάρι
Save the date και ετοιμάσου για μια γιορτή γεμάτη παράδοση, ελιά και αυθεντικές κυπριακές γεύσεις!